mapdbot.ai

Answers

Can someone with power of attorney sign the enrollment application for my client?

Yes. A person with durable power of attorney for health care decisions can qualify as an authorized representative who signs an enrollment request on behalf of your client, provided they have the authority under state law to act in that capacity.

What the rule says

“Authorized representatives may include court-appointed legal guardians, persons having durable power of attorney for health care decisions, or individuals authorized to make health care decisions under state surrogate consent laws, provided they have the authority to act for the beneficiary in this capacity.”
42 CFR § 423.32(j)(2) / § 422.60(i)(2)

The Part 422 rule is the same for MA enrollments:

CMS guidance explains the additional steps required when someone other than the beneficiary signs:

“When someone other than the eligible individual completes an enrollment or disenrollment request, they must:”
MA & Part D Enrollment Guidance (CY 2027) § 50.1
“1) Attest to having the authority under State law to do so;”
MA & Part D Enrollment Guidance (CY 2027) § 50.1
“2) Sign the completed form, or through other approved mechanisms, indicate their relationship to the individual; and”
MA & Part D Enrollment Guidance (CY 2027) § 50.1
“3) Provide contact information.”
MA & Part D Enrollment Guidance (CY 2027) § 50.1
“Plans must retain the record of this attestation as part of the record of the enrollment or disenrollment request.”
MA & Part D Enrollment Guidance (CY 2027) § 50.1

Note: this guidance is the CY 2027 version, applicable to enrollment requests received on or after January 1, 2027 (plans may apply it to AEP enrollments effective January 1, 2027).

Whether a particular power of attorney actually grants this authority is a matter of state law, which is outside what these CMS sources address.

Carrier and FMO rules are often stricter than CMS rules. This tool reports what CMS sources say and is not legal advice. Enrollment guidance shown is the CY 2027 version. Regulation text reflects the CY 2027 marketing rules, which apply to marketing beginning October 1, 2026.

This answer was generated by mapdbot from the sources listed below on September 23, 2026 and checked against them. Regulation text: eCFR as of 09/15/2026. It is for licensed insurance agents, is not legal advice, and does not cover carrier or FMO rules.

Sources cited

Ask your own question