mapdbot.ai

Answers

How much notice does a Part D plan have to give members before a midyear change in plan rules?

A Part D plan generally must give members 30 days' advance notice of a midyear change in plan rules, unless the change falls under a specific exception (such as certain NCD or legislative changes, which have their own timelines).

What the rule says

“Notices of changes in plan rules, unless otherwise addressed elsewhere in the regulation, must be provided 30 days in advance.”
42 CFR § 423.2267(e)(12)(i)
“National Coverage Determination (NCD) changes announced or finalized less than 30 days before effective date, a notification is required as soon as possible.”
42 CFR § 423.2267(e)(12)(ii)
“Midyear NCD or legislative changes must be provided no later than 30 days after the NCD is announced or the legislative change is effective.”
42 CFR § 423.2267(e)(12)(iii)

The MCMG restates this same standard:

“Notices of changes in plan rules unless otherwise addressed in regulation must be provided 30 days in advance.”
MCMG § 422.2267(e) / 423.2267(e) – CMS Required Materials and content

So the default rule is 30 days' advance notice for plan rule changes, with different, faster timing for NCD-related or legislative changes.

Carrier and FMO rules are often stricter than CMS rules. This tool reports what CMS sources say and is not legal advice. Enrollment guidance shown is the CY 2027 version. Regulation text reflects the CY 2027 marketing rules, which apply to marketing beginning October 1, 2026.

This answer was generated by mapdbot from the sources listed below on September 24, 2026 and checked against them. Regulation text: eCFR as of 09/15/2026. It is for licensed insurance agents, is not legal advice, and does not cover carrier or FMO rules.

Sources cited

Ask your own question