My client has Extra Help but doesn't have Medicaid. Does that qualify them for a D-SNP?
Not automatically. Having Extra Help (LIS) alone is not accepted as proof of Medicaid eligibility for D-SNP purposes — the client would need to independently meet the plan's Medicaid-based eligibility category (e.g., QMB Only, SLMB Only, QI, etc., depending on what the state Medicaid agency contract permits for that D-SNP).
What the rule says
“An individual’s current eligibility for the Medicare Part D Low Income Subsidy (LIS) or any other Medicaid status flag in CMS systems are not acceptable for initial or ongoing Medicaid eligibility verification for the purposes of determining D-SNP eligibility.”
“Before processing an enrollment into a D-SNP, the D-SNP must confirm both MA eligibility and Medicaid eligibility.”
However, the guidance also notes that certain Medicaid-adjacent categories short of full Medicaid can qualify someone for a D-SNP, depending on the state:
“Individuals in the following Medicaid eligibility categories may be eligible to enroll in D-SNPs, to the extent permitted in the state Medicaid agency contract (see § 20.2.2 of Chapter 16-B):”
This list includes categories like QMB Only, SLMB Only, and QI — none of which require full Medicaid, but all of which are distinct from simply having LIS.
On the underlying regulatory basis:
“Meet the eligibility requirements for that specific SNP, including any additional eligibility requirements established in the State Medicaid agency contract (as described at § 422.107(a)) for dual eligible special needs plans;”
This answer relies on the CY 2027 enrollment guidance, which applies to enrollment requests received on or after January 1, 2027 (and may be applied by plans to AEP enrollments effective January 1, 2027).
The deciding facts here: whether your client falls into one of the Medicaid-related eligibility categories listed above (QMB, SLMB, QI, etc.), and whether the specific D-SNP's state Medicaid agency contract permits that category in its service area.
Carrier and FMO rules are often stricter than CMS rules. This tool reports what CMS sources say and is not legal advice. Enrollment guidance shown is the CY 2027 version. Regulation text reflects the CY 2027 marketing rules, which apply to marketing beginning October 1, 2026.
This answer was generated by mapdbot from the sources listed below on September 23, 2026 and checked against them. Regulation text: eCFR as of 09/15/2026. It is for licensed insurance agents, is not legal advice, and does not cover carrier or FMO rules.
