When do I use IEP vs. ICEP?
The two overlap for most new-to-Medicare clients but serve different products: ICEP is for enrolling in an MA plan, while the Part D IEP is for enrolling in a Part D drug plan (PDP or MA-PD). When someone gets Part A and Part B at the same time, these periods run concurrently; they split apart only if Part B enrollment is delayed.
What the rule says
“The initial coverage election period is the period during which a newly MA-eligible individual may make an initial election.”
“The ICEP is the period during which an individual newly eligible for MA may first enroll in an MA plan.”
“Changes permitted: Enrollment into MA/MA-PD plan.”
For Part D:
“The initial enrollment period is the period during which an individual is first eligible to enroll in a Part D plan.”
“Changes permitted: Enrollment into a PDP or MA-PD.”
On when they align versus split:
“The ICEP and the IEP for Part D occur together as one period when a newly Medicare eligible individual has enrolled in both Part A and B at first eligibility (see § 30.1). Should an individual delay enrollment into Part B to a later time, the ICEP and IEP for Part D become separate with the ICEP changing to then occur as the 3 months immediately preceding entitlement to both parts A and B and ending on the last day of the second month after the month in which they are first entitled to Part A and enrolled in Part B.”
Practical distinction: Use ICEP to determine when a client can enroll in an MA plan (with or without drug coverage); use the Part D IEP to determine when they can enroll in a standalone PDP, or to coordinate a PDP election with an MA plan that has no drug coverage. This answer relies on the CY 2027 enrollment guidance, which applies to enrollment requests received on or after January 1, 2027 (and may be applied by plans to AEP enrollments effective January 1, 2027).
Carrier and FMO rules are often stricter than CMS rules. This tool reports what CMS sources say and is not legal advice. Enrollment guidance shown is the CY 2027 version. Regulation text reflects the CY 2027 marketing rules, which apply to marketing beginning October 1, 2026.
This answer was generated by mapdbot from the sources listed below on September 23, 2026 and checked against them. Regulation text: eCFR as of 09/15/2026. It is for licensed insurance agents, is not legal advice, and does not cover carrier or FMO rules.
Sources cited
Related questions
- When does the initial coverage election period start and end for someone new to Medicare?
- Can I enroll this client today, or do they have to wait until AEP?
- Does a Medicare Advantage plan have to accept my client's application if they apply during the annual election period?
- How does someone sign up for a stand-alone Part D plan?
- When does an enrollment made during the annual election period take effect?
