mapdbot.ai

Answers

Do I need a scope of appointment for an existing client? And does the waiting period still apply?

Yes — a Scope of Appointment (SOA) is required before any personal marketing appointment, and this applies regardless of whether the beneficiary is a new prospect or an existing client; the rule does not carve out existing clients. As for a "waiting period," the currently loaded regulation text contains no requirement of a waiting period between securing the SOA and holding the appointment.

What the rule says

“Secure and document a Scope of Appointment prior to a personal marketing appointment.”
42 CFR § 422.2274(b)(3) / § 423.2274(b)(3)
“Prior to the personal marketing appointment, the MA plan (or agent or broker, as applicable) must agree upon and record the Scope of Appointment with the beneficiary(ies).”
42 CFR § 422.2264(c)(3)(i)
“The Scope of Appointment must be in writing for in-person personal marketing appointments.”
42 CFR § 422.2264(c)(3)(i) / § 423.2264(c)(3)(i)

This requirement is tied to the appointment type (personal marketing appointment) and its content (marketing topics), not to whether the person is a new or existing client — no such distinction appears in the excerpts.

On timing, the excerpts specify only that the SOA must be secured and recorded "prior to" the appointment; no minimum gap (e.g., 48 hours) between signing the SOA and holding the appointment appears in this text.

“Market any health care related product during a marketing appointment beyond the scope agreed upon by the beneficiary, and documented by the plan in a Scope of Appointment, business reply card, or request to receive additional information, which is valid for 12 months following the date of beneficiary's signature date or the date of the beneficiary's initial request for information.”
42 CFR § 422.2264(c)(3)(iii)(A) / § 423.2264(c)(3)(iii)(A)

This is a list item describing a prohibited act (marketing beyond the documented scope), showing the 12-month validity period tied to the SOA, but not a waiting period before use.

eCFR version referenced: as of 09/15/2026.

Carrier and FMO rules are often stricter than CMS rules. This tool reports what CMS sources say and is not legal advice. Enrollment guidance shown is the CY 2027 version. Regulation text reflects the CY 2027 marketing rules, which apply to marketing beginning October 1, 2026.

This answer was generated by mapdbot from the sources listed below on September 23, 2026 and checked against them. Regulation text: eCFR as of 09/15/2026. It is for licensed insurance agents, is not legal advice, and does not cover carrier or FMO rules.

Sources cited

Ask your own question