mapdbot.ai

Answers

Do I need to be a licensed agent just to hand out factual plan information or take down demographic info for an application?

Generally, no—unless your state requires it. CMS guidance treats providing factual information or taking demographic information for an enrollment application as activities that don't require a state-licensed agent, unless state law says otherwise.

What the rule says

“Be licensed and appointed under State law (if required under applicable State law).”
42 CFR § 423.2274(b)(1) / § 422.2274(b)(1)

This CFR provision establishes that licensing is required when state law requires it. The MCMG explains how this applies to specific activities:

“State law determines activities that require a licensed agent/broker. Unless required by state law, the following do not require the use of state-licensed marketing representatives:”
MCMG § 422.2274(b) / 423.2274(b) – Agent/broker requirements
“Providing factual information;”
MCMG § 422.2274(b) / 423.2274(b) – Agent/broker requirements
“Taking demographic information in order to complete an enrollment application.”
MCMG § 422.2274(b) / 423.2274(b) – Agent/broker requirements

Note that whether your specific state requires licensing for these activities is a state law question outside what these CMS sources cover.

Carrier and FMO rules are often stricter than CMS rules. This tool reports what CMS sources say and is not legal advice. Enrollment guidance shown is the CY 2027 version. Regulation text reflects the CY 2027 marketing rules, which apply to marketing beginning October 1, 2026.

This answer was generated by mapdbot from the sources listed below on September 23, 2026 and checked against them. Regulation text: eCFR as of 09/15/2026. It is for licensed insurance agents, is not legal advice, and does not cover carrier or FMO rules.

Sources cited

Ask your own question