mapdbot.ai

Answers

How often can a dual eligible client change plans?

A dual-eligible client can use two different SEPs, and they don't count against each other: one lets them switch standalone Part D plans once per month, and the other lets them make a one-time election whenever their dual/LIS status changes (gain, loss, or level change).

What the rule says

For the monthly LIS SEP, the regulation states:

“(i) Except as provided in paragraph (ii) of this section, the individual is a full-subsidy eligible individual or other subsidy-eligible individual as defined in § 423.772, who is making a one-time-per month election into a PDP.”
42 CFR § 423.38(c)(4)

The guidance clarifies this SEP's scope:

“The SEP for low-income subsidy eligible individuals is a Part D SEP that allows a “full-benefit dual eligible individual” or “partial-benefit dual eligible or other low-income subsidy (LIS) eligible individual” (see § 10) to enroll once per month into any standalone prescription drug plan but does not permit enrollment into MA-PD plans or changes between MA-PD plans.”
MA & Part D Enrollment Guidance (CY 2027) § 30.6.7

For the change-in-status SEP:

“The individual is making an election within 3 months after a gain, loss, or change to Medicaid or LIS eligibility, or notification of such a change, whichever is later.”
42 CFR § 423.38(c)(9)
“An individual may make an election using this SEP within three months of any of the changes noted above, or notification of such a change, whichever is later.”
MA & Part D Enrollment Guidance (CY 2027) § 30.6.8

The guidance also confirms these two SEPs are tracked separately:

“NOTE: Use of this SEP does not count towards the SEP for subsidy-eligible individuals described in § 30.6.7.”
MA & Part D Enrollment Guidance (CY 2027) § 30.6.8

Also note an exclusion on the monthly SEP:

“An individual described in paragraph (i) is not eligible for this special enrollment period if he or she has been notified that he or she has been identified as a “potential at-risk beneficiary” or “at-risk beneficiary” as defined in § 423.100 and such identification has not been terminated in accordance with § 423.153(f)).”
42 CFR § 423.38(c)(4)(ii)

This answer relies on the CY 2027 enrollment guidance, which applies to enrollment requests received on or after January 1, 2027.

Carrier and FMO rules are often stricter than CMS rules. This tool reports what CMS sources say and is not legal advice. Enrollment guidance shown is the CY 2027 version. Regulation text reflects the CY 2027 marketing rules, which apply to marketing beginning October 1, 2026.

This answer was generated by mapdbot from the sources listed below on September 23, 2026 and checked against them. Regulation text: eCFR as of 09/15/2026. It is for licensed insurance agents, is not legal advice, and does not cover carrier or FMO rules.

Sources cited

Ask your own question