My client moved to a new county. What election period can they use?
A permanent change of residence to a new county gives your client a Special Election Period (SEP) to enroll in a new MA or Part D plan, since new plan options may now be available where they live.
What the rule says
MA plans:
“The individual is not eligible to remain enrolled in the plan because of a change in his or her place of residence to a location out of the service area or continuation area or other change in circumstances as determined by CMS but not including terminations resulting from a failure to make timely payment of an MA monthly or supplemental beneficiary premium, or from disruptive behavior.”
Part D plans:
“The individual is no longer eligible for the PDP because of a change in his or her place of residence to a location outside of the PDP region(s) in which the PDP is offered; or”
“The individual who, as a result of a change in permanent residence, has new Part D plan options available to them.”
Effective date:
“For an election or change of election made during a special election period as described in § 422.62(b), the coverage or change in coverage is effective the first day of the calendar month following the month in which the election is made, unless otherwise noted.”
Guidance detail on timing (relying on CY 2027 guidance, which applies to enrollment requests received on or after January 1, 2027):
“The SEP begins: The date of the change in permanent residence; The month before the change in permanent residence, for an individual who notifies the MA organization or Part D sponsor in advance of the change”
“An individual using this SEP may choose an effective date of up to three months after the month in which the plan receives the individual's enrollment request; however, the effective date may not be earlier than the date the individual moves to the new service area and the plan receives the enrollment request.”
The exact SEP start/end dates depend on whether the client notified the plan in advance of the move or after, and whether the new county is outside the current plan's service area.
Carrier and FMO rules are often stricter than CMS rules. This tool reports what CMS sources say and is not legal advice. Enrollment guidance shown is the CY 2027 version. Regulation text reflects the CY 2027 marketing rules, which apply to marketing beginning October 1, 2026.
This answer was generated by mapdbot from the sources listed below on September 23, 2026 and checked against them. Regulation text: eCFR as of 09/15/2026. It is for licensed insurance agents, is not legal advice, and does not cover carrier or FMO rules.
Sources cited
Related questions
- How long does someone have after they move to make a change?
- What SEP does my client qualify for, and do I need proof? They just moved to another county.
- How does someone sign up for a stand-alone Part D plan?
- How often can a dual eligible client change plans?
- My client wants to switch to a 5-star plan mid-year. Is there an election period for that?
