When does Part D coverage start for someone who enrolls during their initial enrollment period?
Part D coverage generally starts the first day of the month after the plan gets the enrollment request, as long as the person's Part A entitlement or Part B enrollment is already effective by then. If the enrollment is made before Part A/B entitlement begins, or before the person is otherwise eligible for Part D, the start date is pushed to align with that eligibility date instead.
What the rule says
“An enrollment made prior to the month of entitlement to Part A or enrollment in Part B is effective the first day of the month the individual is entitled to or enrolled in Part A or enrolled in Part B.”
“Except as otherwise provided under § 423.34(f), an enrollment made during or after the month of entitlement to Part A or enrollment in Part B is effective the first day of the calendar month following the month in which the enrollment in Part D is made.”
“If the individual is not eligible to enroll in Part D on the first day of the calendar month following the month in which the election to enroll in Part D is made, the enrollment in Part D is effective the first day of the month the individual is eligible for Part D.”
“In no case is an enrollment in Part D effective before January 1, 2006 or before entitlement to Part A or enrollment Part B.”
The CY 2027 guidance restates this for the Part D IEP specifically:
“Effective date: First of the month following the plan's receipt of the enrollment request, if (1) the enrollment request is made during or after the month that the individual's entitlement to Part A and/or enrollment in Part B is effective, and (2) the individual will be eligible to enroll in Part D no later than the first day of the next calendar months after making the Part D enrollment request.”
This last point relies on the CY 2027 enrollment guidance, which applies to enrollment requests received on or after January 1, 2027 (and may be applied by plans to AEP enrollments effective January 1, 2027).
Carrier and FMO rules are often stricter than CMS rules. This tool reports what CMS sources say and is not legal advice. Enrollment guidance shown is the CY 2027 version. Regulation text reflects the CY 2027 marketing rules, which apply to marketing beginning October 1, 2026.
This answer was generated by mapdbot from the sources listed below on September 23, 2026 and checked against them. Regulation text: eCFR as of 09/15/2026. It is for licensed insurance agents, is not legal advice, and does not cover carrier or FMO rules.
